Как да изберете своя сватбен видеооператор?

Сватбеното видео е много важна част от най-приказния ден в живота на всяка двойка. То трябва да да се направи така, че да запази всеки един важен момент в красиви цветове и с всички детайли. Предлагаме Ви 7 стъпки за избор на сватбен видеооператор, който ще направи най-добрия филм специално за Вас.

1. Наемете видеооператор, чийто стил на снимане е най-близък до Вашите вкусове.

Видеооператорите имат различни подходи при снимането. Сватбените филми в документален стил представят събитията хронологично, без специални ефекти. За кинематографският филм се използват различни техники, които носят холивудско усещане. От значение е снимачната техника, с която разполагат. Освен видеокамери трябват осветление, стабилизатори, по възможност и дрон. За кино излъчването на филма помага и color grading обработката на кадрите. Тя донася цвят и допълнителна красота на всеки уловен момент. Винаги проверявайте в какъв стил снимат операторите преди да направите окончателния избор. Те най-често предлагат трейлъри на филмите си, за да добиете представа за начина им на снимане и предварително си гарантирате, че ще харесате сватбения си филм.

2. Още при първоначалната подготовка на сватбата отделете бюджет за сватбеното си видео

Изборът на сватбен видеооператор не е лесен процес. Отнема време и сериозно проучване. Когато търсите кой да заснеме най-важният ден в живота Ви, проверете внимателно какво се предлага на пазара и какви са цените. Предварителното проучване и планиране винаги се отплащат при крайния резултат. Изберете тези видеооператори, които отговарят на изискванията и на бюджета Ви, но не забравяйте, че качеството има своята цена. Ако искате да платите по-малко, вероятно ще изберете заснемане с една камера. Това крие своите рискове, защото ограничава разнообразието на кадрите, гледните точки при монтажа на филма и няма да бъдат хванати всички моменти от сватбения ден, които се случват едновременно.

3. Изгледайте достатъчно сватбени видеа (трейлъри) преди да изберете своя сватбен оператор

Всяко сватбено видео е различно и е плод на индивидуалния стил на младоженците. Изгледайте достатъчно видеа от различни сватби преди да изберете операторите, които да наемете за своята сватба. Перфектният сватбен филм винаги е добре монтиран, с добре осветени и цветнообработени кадри, с подходяща музика и чист звук, преходите между различните моменти са гладки, а специалните ефекти допълват историята.

4. Потърсете ревюта и отзиви за сватбените видеооператори на които сте се спрели

В дигиталната ера, в която живеем няма нищо по-лесно от това човек да намери информация. Възползвайте се от технологиите и проверете всички социални канали, в които избраните видеооператори присъстват. Прочетете ревютата от фейсбук страницата. Обърнете внимание дали хората са доволни. Защото може да намерите предложение за заснемане на ниска цена, но това да Ви изиграе лоша шега с крайния резултат.

5. Задължително се запознайте с видеоператорите, които сте харесали, преди да направите окончателния си избор

Предварителната среща освен, че ще помогне за уточнение на всички детайли, ще ви даде ясен отговор на въпроса „Кой е правилния избор“. Срещнете се с поне двама сватбени оператори. Задайте им всички въпроси, които Ви вълнуват. Изгледайте отново техни филми и след това направете своето решение. Много е важно хората, които изберете да бъдат истински професионалисти, но и да Ви карат да се чувствате спокойно. Не забравяйте, че те ще бъдат до Вас още от момента на гримирането и обличането на сватбената рокля. Трябва да можете да разчитате на видеооператора, че ако нещо не е наред, ще Ви подскаже да го оправите.

6. Договорете се предварително за всеки детайл, свързан със сватбеното Ви видео

Започнете от стила на снимане и преминете през времетраенето на снимачния ден. Уговорете се какво точно искате да присъства в сватбения филм. Уточнете срока, в който ще получите своето видео. Добрият филм изисква не само заснеме, но и качествена обработка.

7. Доверете се на оператора си

След като се направили задълбочено проучване и сте избрали своя сватбен оператор – доверете му се напълно. Бъдете себе си по време на сватбения си ден и оставете работата по заснемането на филм в ръцете на професионалистите.